Topstukken

  • Een ‘grape’ is een kookpot of kom, min of meer bolvormig, in aardewerk, voorzien van drie pootjes (driepotige kookpot) en één of twee oren. Bedoeld om boven op het haardvuur te plaatsen en zo water of eten warm te maken. Onze grape-scherf is breed komvormig dunwandig aardewerk. De scherf meet 12 cm hoog en 20 cm diameter. De bovenrand, kraag met oren, ontbreekt en is al bij het bakken verloren. Onze scherf is duidelijk een misbaksel en is nooit boven een vuur geplaatst. De pootjes en de onderkant dragen geen enkel brand- of roetspoor. Als misbaksel getuigt deze grape-scherf van een plaatselijke pottenbakker uit omstreeks 1500 of vroeger.  Als kom heeft ze nog onhandig gediend als recipiënt voor het aanbrengen, aanmaken en verdelen van engobe, glazuur met ijzervijlsel, om andere baksels mee te bestrijken. Deze grape-scherf is gevonden tijdens archeologische opgravingen in de Lepelstraat in april 2017 door de WAST. De grape-scherf wordt wetenschappelijk onderzocht naar mogelijke herkomst en gebruik.

  •  De gevelsteen van de familie Van Vorssen (1640) is de nieuwste aanwinst in het archeologisch depot. Hij komt oorspronkelijk uit de Luikerstraat.

  

 

  •  Tijdens een archeologisch onderzoek aan het vroegere hoevemuseum in de abdij (maart 2005) werden twee 16de-eeuwse figuratieve kraagstenen gevonden.
    Beide kraagstenen zijn nu te bezichtigen in de crypte van de vroegere abdijkerk (toegang via Trudopas).